Sayı: 7, 9.07.2023

Yıl: 2023
Dr. Abdulkadir KESKİN İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ 0000-0002-4795-1028
Veri Madenciliği ve Bilgi Keşfi, Yapay Zeka, Ekonometri, Zaman Serileri Analizi, İstatistik, İstatistiksel Teori, Uygulamalı İstatistik
Arş. Gör. Mehmet Şamil GÜNEŞ Yildiz Technical University
İstatistiksel Analiz
Dr. Öğr. Üyesi Burak LEBLEBİCİOĞLU İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ, SİYASAL BİLGİLER FAKÜLTESİ 0000-0001-5370-9265
Tüketici Davranışı
Göç, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Dezavantajlı Gruplar, Yoksulluk Çalışmaları
Umut ÜNAL İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ
Tüketici Davranışı

İSTATİSTİK VE UYGULAMALI BİLİMLER DERGİSİ (JSAS)

İstatistik ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, gerçek yaşamdaki problemler için geliştirilen ve geniş bir bilimsel etkiye sahip yöntemler hakkında net ve erişilebilir makaleler yayınlamaktır.  İstatistik ve Uygulamalı Bilimler Dergisi, öncelikli olarak orijinal araştırma makaleleri yayınlamayı amaçlamaktadır. Genel olarak, orijinal araştırma makaleleri bir alanda bir ya da bir kaç problemi ortaya koymalı, konu ile ilgili orijinal verileri içermelidir. yapılan orijinal çalışmada kullanılan yöntem yada yöntemlerin konuyla alakalı problemleri cevaplayacak şekilde en iyi şekilde yansıtılmalıdır. İstatistik ve Uygulamalı Bilimler Dergisi (JSAS)  yılda iki sayı olarak yayınlanmaktadır.

Dergiye gönderilen makaleler, başka bir yerde yayınlanmamış ya da yayınlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır.

Lisans üstü tezlerden üretilecek yayınlar tezin yayımlandığı süreden itibaren en az üç yıl olmalı

        İSTATİSTİK VE UYGULAMALI BİLİMLER DERGİSİ özelikle istatistik bilim dalını kapsayan konular olmak üzere istatistik biliminin uygulamasını içeren disiplinler arası çalışmaları kapsamaktadır.

       Bilgisayar Bilimi Ve Bilgi Teknolojisi

        Veri Bilimi

        Sosyal ve Beşeri Bilimler

        Biyolojik Ve Biyomedikal Bilimler

        İşletme, Ekonomi, Yönetim ve Finans

        Ekoloji

        Eğitim

        Mühendislik

        Yöneylem Araştırması

        Multidisipliner Çalışmalar


Dergi kapsamında başta İstatistik ve Matematik olmak üzere istatistik disiplininin uygulama alnaları olan(Uygulamalı İstatistik) Sosyal, Fen ve Mühendislik Bilimlerinin tüm dallarında Türkçe ve İngilizce özgün araştırma makaleleri  derlemeler ve kitap incelemesi yayımlanmaktadır. Makaleler İstatistik ve Uygulamalı Bilimler Dergisi (Journal of Statistics and Applied Sciences)  Dergipark sisteminden işleme alınmaktadır. Makalelerin kapsamından ve içeriğinden tamamen yazarlar sorumludur. Gönderilen makalenin daha önce başka bir dergide yayınlanmamış ve herhangi bir aşamada olmaması gerekir. Yazarlar makaleyi dergiye göndermekle, makalesinin daha önce başka bir yerde yayımlanmadığını kabul etmiş sayılır. Dergiye gönderilen makalelerde, Türkçe veya İngilizce özet mutlaka olmalıdır. Özet kısmında kısaca giriş, materyal ve metot, sonuçlar ve tartışma başlıklarını içermelidir. Değerlendirilmek üzere makale gönderen yazarlar ve makaleyi değerlendiren hakemler derginin yazım kurallarını açıkça kabul etmiş sayılır. 


Kaynakça için "IEEE" referans stili kullanılmaktadır. Makale yazımında referans gösteriminde ücretsiz Mendeley yada Zotero programını kullanınız

Yazıya ek olarak yazarın, iletişim bilgileri ve ORCID bilgisi gönderilmelidir. Ayrıca telif hakkı devir formu  sorumlu yazar tarafından doldurduktan sonra taranarak sisteme yüklenmelidir.

Yayınlarınızı yükleme sırasında  (intihal raporları) incelenerek %20 üzerinde olan yayınlar reddedilir. (kaynakça hariç)

Herhangi bir teknikle katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırma için üniversitelerin etik kurullarından uygunluk belgesi (Etik Kurulu Raporu) alınmalı ve ilgili bilgiler makale ile birlikte sunulmalıdır.


Makalenin aşağıdaki linkte indireceğiniz şablonda yazım kuralları detaylı şekilde sunulmuştur. Anlamadığınız hususlarda lütfen mail yoluyla iletişime geçiniz.

Makalenin tam metnin şablon üzerinden hazırlaması gerekir. 

Makale formlarını yüklerken lütfen isimlendirmelere dikkat ediniz.

Makalenin tam metinini Tammetin şeklinde,

Hakemlere gönderilmek üzere olan halini Tammetin_blind (yazar bilgilerinin çıkarılmış hali) şeklinde

Makaleye ilişkin iThenticate yada Turnitin raporunun Benzerlik_rapor şeklinde,

Telif hakkı formunun  sorumlu yazarın imzalanarak ve gerekli iletişim kısımları doldurularak Telif_formu şeklinde,

Eğer makale etik kurul izni gerektiriyorsa Etik_raporu şeklinde isimlendirerek yüklenmesi gerekmektedir.



Yayın Etiği Beyanı

İSTATİSTİK VE UYGULAMALI BİLİMLER DERGİSİ COPE (Yayın Etiği Komitesi) tarafından hazırlanarak yürürlüğe sokulan (Code of Conduct) ve Uygulama Rehberi’ni (Best Practice Guidelines) rehberini temel alır. Editörler için Cope Rehberi’nin (Cope Guidance for Editors) takip edilmesi Editörlerin görevidir. Hakemler için ise Etik Rehberi (COPE Ethical Guidelines for Peer Reviewers) dergi hakemleri tarafındantakip edilmektedir.

Gönderilen tüm makaleler orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Her bir makale editörlerden biri ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirmeden geçirilir. İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.

Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayından çıkarılır. Buna yayından sonra tespit edilen olası kuraldışı, uygunsuzluklar içeren makaleler de dahildir.

Araştırma Etiği

Dergi araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.

- Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.

- Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.

- Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.

- Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.

- Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.

- Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.

- Deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.

- Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.

- İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Yazarların Sorumluluğu

Makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazar makalenin orijinal olduğu, daha önce başka bir yerde yayınlanmadığı ve başka bir yerde, başka bir dilde yayınlanmak üzere değerlendirmede olmadığı konusunda teminat sağlamalıdır. Uygulamadaki telif kanunları ve anlaşmaları gözetilmelidir. Telife bağlı materyaller (örneğin tablolar, şekiller veya büyük alıntılar) gerekli izin ve teşekkürle kullanılmalıdır. Başka yazarların, katkıda bulunanların çalışmaları ya da yararlanılan kaynaklar uygun biçimde kullanılmalı ve referanslarda belirtilmelidir.

Gönderilen makalede tüm yazarların akademik ve bilimsel olarak doğrudan katkısı olmalıdır, bu bağlamda “yazar” yayınlanan bir araştırmanın kavramsallaştırılmasına ve dizaynına, verilerin elde edilmesine, analizine ya da yorumlanmasına belirgin katkı yapan, yazının yazılması ya da bunun içerik açısından eleştirel biçimde gözden geçirilmesinde görev yapan birisi olarak görülür. Yazar olabilmenin diğer koşulları ise, makaledeki çalışmayı planlamak veya icra etmek ve / veya revize etmektir. Fon sağlanması, veri toplanması ya da araştırma grubunun genel süpervizyonu tek başına yazarlık hakkı kazandırmaz. Yazar olarak gösterilen tüm bireyler sayılan tüm ölçütleri karşılamalıdır ve yukarıdaki ölçütleri karşılayan her birey yazar olarak gösterilebilir. Yazarların isim sıralaması ortak verilen bir karar olmalıdır. Tüm yazarlar yazar sıralamasını Telif Hakkı Anlaşması Formu'nda imzalı olarak belirtmek zorundadırlar.

Yazarlık için yeterli ölçütleri karşılamayan ancak çalışmaya katkısı olan tüm bireyler “teşekkür / bilgiler” kısmında sıralanmalıdır. Bunlara örnek olarak ise sadece teknik destek sağlayan, yazıma yardımcı olan ya da sadece genel bir destek sağlayan, finansal ve materyal desteği sunan kişiler verilebilir.

Bütün yazarlar, araştırmanın sonuçlarını ya da bilimsel değerlendirmeyi etkileyebilme potansiyeli olan finansal ilişkiler, çıkar çatışması ve çıkar rekabetini beyan etmelidirler. Bir yazar kendi yayınlanmış yazısında belirgin bir hata ya da yanlışlık tespit ederse, bu yanlışlıklara ilişkin düzeltme ya da geri çekme için editör ile hemen temasa geçme ve işbirliği yapma sorumluluğunu taşır.

Editör ve Hakem Sorumlulukları

Baş editör, makaleleri, yazarların etnik kökeninden, cinsiyetinden, cinsel yöneliminden, uyruğundan, dini inancından ve siyasi felsefesinden bağımsız olarak değerlendirir. Yayına gönderilen makalelerin adil bir şekilde çift taraflı kör hakem değerlendirmesinden geçmelerini sağlar. Gönderilen makalelere ilişkin tüm bilginin, makale yayınlanana kadar gizli kalacağını garanti eder. Baş editör içerik ve yayının toplam kalitesinden sorumludur. Gereğinde hata sayfası yayınlamalı ya da düzeltme yapmalıdır.

Baş editör; yazarlar, editörler ve hakemler arasında çıkar çatışmasına izin vermez. Hakem atama konusunda tam yetkiye sahiptir ve Dergide yayınlanacak makalelerle ilgili nihai kararı vermekle yükümlüdür.

Hakemlerin araştırmayla ilgili, yazarlarla ve/veya araştırmanın finansal destekçileriyle çıkar çatışmaları olmamalıdır. Değerlendirmelerinin sonucunda tarafsız bir yargıya varmalıdırlar. Gönderilmiş yazılara ilişkin tüm bilginin gizli tutulmasını sağlamalı ve yazar tarafında herhangi bir telif hakkı ihlali ve intihal fark ederlerse editöre raporlamalıdırlar. Hakem, makale konusu hakkında kendini vasıflı hissetmiyor ya da zamanında geri dönüş sağlaması mümkün görünmüyorsa, editöre bu durumu bildirmeli ve hakem sürecine kendisini dahil etmemesini istemelidir.

Değerlendirme sürecinde editör hakemlere gözden geçirme için gönderilen makalelerin, yazarların özel mülkü olduğunu ve bunun imtiyazlı bir iletişim olduğunu açıkça belirtir. Hakemler ve yayın kurulu üyeleri başka kişilerle makaleleri tartışamazlar. Hakemlerin kimliğinin gizli kalmasına özen gösterilmelidir. Bazı durumlarda editörün kararıyla, ilgili hakemlerin makaleye ait yorumları aynı makaleyi yorumlayan diğer hakemlere gönderilerek hakemlerin bu süreçte aydınlatılması sağlanabilir.

İSTATİSTİK VE UYGULAMALI BİLİMLER DERGİSİ (JSAS) dergisi çevrimiçi olarak ücretsiz ve sınırsız erişilebilmesini temin eden açık erişimli bir dergidir. Dergiye sunulan çalışmalar için herhangi bir makale yayınlama ücreti alınmamaktadır.